Sibirisk katt är en storvuxen raskatt från Ryssland av samma typ som norsk skogkatt och maine coon. Hanar väger normalt mellan 6 – 10 kg, honor 4 – 6.. Likt många stora kattraser utvecklas den långsamt och är inte helt fullvuxen förrän vid 5 års ålder. Den sibiriska katten klassas som semilånghårig och ska ha en välutvecklad krage och svans, hårtofsar mellan tårna och god öronbehåring. Pälsen består av en tät underpäls med längre täckhår som är vattenavstötande och känns något hårda vid beröring. Pälsen brukar vara betydligt längre på vintern än på sommaren.

Alla färger och vita tecken är tillåtna av FIFe och de nordiska independentklubbarna utom maskade, choklad- och lilafärgade. Det finns dock en maskad variant, Neva Masquerade.

Det har hävdats att katten är hypoallergen (mindre allergiframkallande). Inga säkra fakta för detta föreligger ännu men många allergiker kan ändå vittna om det.

Den sibiriska kattens sätt att jama låter inte som andra katter. Den har också en förmåga att morra likt en hund om den blir arg. Många menar också att den sibiriska katten är så nära man kan komma en hund, utan att det faktiskt är en hund. Detta beror förmodligen på att den sibiriska katten är mycket människokär och gärna följer sin ägare överallt. Den vill vara med överallt och är mycket nyfiken. I övrigt är det en aktiv katt som anses vara intelligent och läraktig. I Ryssland används den exempelvis ofta som cirkuskatt.

I övrigt finns det många ägare till sibiriska katter som vittnar om att rasen har en förkärlek för vatten. De leker gärna nära eller i vatten och det finns även anekdoter som berättar om katter som frivilligt simmar en sväng om tillfälle bjuds.

Källa: Wikipedia
Nedan har jag lagt in länkar, med intressant information, som du kan ha glädje och nytta av, innan du köper en sibirisk katt! 
Klicka och läs här;  Köpa kattunge!  
OBS! Om du vill ta en kull, krävs särskilda kunskaper. Du behöver stöd och godkännande från din uppfödare.
Är kattungen du köpt, lämplig för avel? Det är viktigt med tanke på avelsarbetet! Då behöver du allra först, ta kontakt med din uppfödare.

http://www.sverak.se/

http://www.sibiriskkatt.se/

http://www.signeringen.se/

 

Som kattuppfödare bör man vara med i en kattklubb, jag är med i http://www.mellansvenskakattklubben.se/

Jag önskar dig all lycka, tillsammans med din sibiriska kattunge!

 

SE*Catsiblis Sibiriska Katter

Elisabet Lisa Lagerman